Op bezoek bij........S T I K O
Net voor de kerstvakantie worden wij als Sterk Techniek Onderwijs – regio Westerkwartier-Noordenveld uitgenodigd om eens kennis te komen maken bij STIKO in Roden. Doel: Samen verkennen wat we kunnen doen om leerlingen te enthousiasmeren voor techniek en hoe STIKO daaraan bij kan dragen.
Natuurlijk zijn we (Derwin Roffel en Renée Pama) geïnteresseerd en zo reizen we af naar het mooie Roden. Hier worden we hartelijk welkom geheten door Steven-Jan Bakker, controlling & operational manager en Alex Mulder, managing director). Wat bij binnenkomst direct opvalt is de prachtige vitrinekast vol meetapparatuur. Want dat maken ze bij STIKO en dat doen ze zo goed, dat bedrijven van over de hele wereld al decennialang zaken willen doen met STIKO.
Het begint allemaal in de vroege jaren zestig. Toen waren industriële thermometers nog gevuld met kwik en omdat dit een bedreiging voor het milieu vormde, werd er naarstig gezocht naar een beter en milieuvriendelijker alternatief. De heren J.G. Stiller en A. van der Kolk, twee ingenieurs werkzaam bij een lokale instrumentenfabrikant, bundelen hun krachten en slagen erin de allereerste gasgevulde thermometer te bouwen. Ze starten vervolgens een onderneming, die op basis van hun achternamen de naam STIKO krijgt.
Gezien het feit dat ze patent hebben op hun uitvinding, besteden veel gerenommeerde instrumentfabrikanten hun thermometerproductie uit aan STIKO en dit zorgt ervoor dat het bedrijf uitgroeit tot een florerende onderneming. Inmiddels is het patent verlopen, maar STIKO is door de jaren heen steeds verder blijven ontwikkelen. Ze leveren nu naast de industriële thermometers ook andere specialistische meetinstrumenten, zoals drukverschilmanometers en kalibratieapparatuur voor druk. Het gaat hierbij niet om standaardoplages, maar de klant komt veelal met een specifieke vraag en vervolgens bekijkt een team van specialisten of ze hier passende meetapparatuur voor kunnen ontwikkelen. Zo komt het dus vaak voor, dat er maar één exemplaar wordt ontwikkeld en geproduceerd.
We krijgen een geweldig interessante rondleiding door het bedrijf, waarbij Steven-Jan ons op inspirerende wijze meeneemt in het gehele productieproces van opdracht tot eindproduct. Prachtig om te zien hoe de vakmensen van STIKO dit precisiewerk uitvoeren. Het laswerk aan de apparatuur is zo verfijnd dat je nauwelijks kunt zien dat er gelast is.
Voor onze leerlingen biedt dit zeker kansen om een beeld te krijgen van deze technische bedrijfstak. Natuurlijk hebben we STIKO ook alvast uitgenodigd voor onze Techniek Tastbaar editie van 2025, die op vrijdag 10 oktober gepland staat. Daarnaast geven Alex en Steven-Jan bovendien aan: “Ben je geïnteresseerd in onze tak van techniek, je bent altijd welkom voor een kennismaking en een meeloopmoment”. In de komende periode gaan we onderzoeken voor welke leerlingen een bedrijfsbezoek interessant is.
Steven-Jan en Alex, alvast heel erg bedankt voor het initiatief!