Terugkomen bij de Nijeborg

Datum: 1-2-2024

Vandaag organiseert de Nijeborg een terugkomdag voor oud-leerlingen. Een uitgelezen kans om eens te horen hoe het nu met ze gaat. Overal zie ik enthousiaste gezichten! “Hee meneer hoe is het met u?” “Prima jongen en met jou?” Al snel is iedereen geanimeerd in gesprek.

 

Vanuit ons project Sterk Techniek Onderwijs ga ik op zoek naar jongeren die een vervolgopleiding of werk hebben gekozen in de technische sector en al snel word ik door medeleerlingen doorverwezen naar Julian Loos en Romano Bhagoe. Beide heren zijn enthousiast en willen graag iets meer vertellen over hun keuze voor de installatietechniek.

 

Hoe is deze keuze tot stand gekomen jongens?

Julian: “Via mijn oom was ik al in aanraking gekomen met installatietechniek en toen heb ik besloten om een opleiding te kiezen, waarbij je kan werken en leren”. Romano vult aan: “Ja en ik wist eigenlijk nog niet wat ik wilde, maar omdat Julian heel enthousiast was, dacht ik dat is misschien ook wel wat voor mij”.

 

Beide jongens hebben een TL-opleiding aan de Nijeborg met succes afgesloten. Toch kiezen ze voor een opleiding waarbij ze vooral met hun handen werken. Kunnen jullie uitleggen wat er zo leuk is aan het werken in de installatietechniek?

Julian: Ja, het is heel breed. Je kan alle kanten op, je hebt bijvoorbeeld verwarmings-, riolerings-, sanitair- en gasinstallatietechniek. Hier komen allerlei verschillende werkzaamheden bij kijken en dat maakt het heel afwisselend. En je verdient goed en dat is natuurlijk ook mooi meegenomen.

 

Hoe ziet jullie week eruit?

We zijn 4 ½ dag aan het werk in projecten en we gaan 1 dag naar school. Dit doen we via het Goflex programma. Zij helpen je met het maken van een keuze die past bij je technische leerwerktraject. Onze lessen volgen we bij het Alfa College in Groningen.

 

Jullie zijn dus aan het werk en jullie leren op school. Kun je vertellen wat hier het voordeel van is?

Juian: “Ik leer veel sneller doordat ik dingen doe. Op school krijg je de theorie en ik snap nu veel beter waarom je dat moet leren, omdat ik weet waarvoor ik het nodig heb”. Romano: “Je onthoudt het ook beter als je het in de praktijk uitvoert”.

 

Soms hoor je van leerlingen dat ze een beroep in de techniek maar niets vinden omdat je bijvoorbeeld vieze handen krijgt en dat het zwaar werk is. Wat merken jullie daarvan?

Romano : “Je hebt natuurlijk wel eens een klus waarbij je in de blubber staat te graven, maar daarnaast heb je weer zoveel andere leuke werkzaamheden, dan valt dat echt wel mee. Vandaag kregen we zelfs de mogelijkheid om hier naar school te komen en we worden nog doorbetaald ook!”

 

Als je zo terugkijkt op je opleiding bij rsg de Borgen, heb je dan nog tips of adviezen voor ons?

Julian: “Ja, wat ik heel erg mistte op school was dat je geen technieklessen in de theoretische leerweg kreeg. Je wordt vooral opgeleid om door te gaan naar de havo”. Romano beaamt dit: “In de onderbouw had je nog wel lessen Onderzoeken & Ontwerpen, waarbij je ook met je handen kon werken, maar in de bovenbouw kreeg je vooral vakken als geschiedenis, wiskunde, economie, Nederlands, en andere talen. Ik zou graag willen dat er ook technische vakken worden gegeven, zodat je praktisch bezig kan zijn”.

 

Gelukkig kan ik de heren geruststellen. Binnen rsg de Borgen werken we inmiddels met een Praktijkgericht Programma voor Technologie en Innovatief Vakmanschap en Informatietechnologie voor leerlingen uit de theoretische leerweg! Leren in de praktijk willen we in alle leerwegen zichtbaar maken en Julian en Romano bewijzen dat hier zeker behoefte aan is.

Wie ook voor een technische opleiding en beroep heeft gekozen is Quinten Holt. Een rustige en vriendelijke jongen die graag iets vertelt over zijn keuze en waarom dit zo goed bij hem past.

 

Wat heeft jou op het pad van de techniek gebracht Quinten?

Nou mijn opa was verwarmingsmonteur en dat vond ik als kind al interessant. Toen ik nog naar school ging had ik al een bijbaan bij Laserworx in Leek. Daar begon ik eerst met het schoonmaken van platen en later werd ik machineoperator.

 

Je kunt dus wel concluderen dat je altijd al iets met techniek had en wat doe je nu?

Ik werk nu als allround constructiemedewerker bij Staalbouw Smid in Hoogkerk en ondertussen volg ik een opleiding van de Stichting Metaal- en Scheepsbouw Opleidingen (MSO). Ik doe hier de opleiding lassen. Eén dag in de week volg ik theorielessen bij het Noorderpoort in Groningen.

 

Je wil graag lasser worden? Wat is er zo leuk aan lassen?

Nou ik vind lassen heerlijk rustgevend. Als ik mijn laskap opzet, zit ik helemaal in mijn eigen bubbel. En ik maak mooie dingen, waar ik veel voldoening uit haal.

 

Gaat het weleens mis?

Natuurlijk gaat het ook wel eens mis, maar dat repareer je dan en daar leer je ook weer van.

 

Welke opleiding heb je bij rsg de Borgen gevolgd?

Ik ben begonnen op de Lindenborg in de havo, maar dat was toch niks voor mij. Ik wil meer in de praktijk werken en met mijn handen bezig zijn. Uiteindelijk heb ik een kaderberoepsgerichte opleiding bij de Nijeborg gedaan en zo ben ik nu op de juiste plek terechtgekomen.

 

Tevreden?

Ja, ik verdien goed en ik kan alles doen wat ik wil!

 

Wat een leuke gesprekken had ik met deze vakkanjers en wat fijn ook om te merken dat onze oud-leerlingen met zoveel passie vertellen over waar ze nu mee bezig zijn. Het feit dat ze vrijwillig terugkomen op het ‘oude schoolhonk’ geeft aan dat ze betrokken zijn en graag hun docenten en medeleerlingen vertellen hoe het met ze gaat! Wij zijn trots op ze en wensen hen heel veel succes met alles wat ze in de toekomst nog ondernemen!

 

(interview door Renée Pama - Projectleider Sterk Techniek Onderwijs)

 

Wil jij ook meer weten over het Sterk Techniek Onderwijs van rsg de Borgen? Neem dan een kijkje op onze website: www.uitdagendtechniek.nl

Hier vind je onder andere informatie over alle leuke activiteiten die wij voor leerlingen in de regio organiseren.